- Elon Musk ging in de podcast van MIT-onderzoeker Lex Fridman dieper in op het idee van de Tesla Bot.
- De menselijke robot moet in eerste instantie behulpzaam zijn, maar moet uiteindelijk ook een eigen persoonlijkheid kunnen ontwikkelen.
- Daardoor kan de robot straks ook dienen als vriend, vertelt Musk in de podcast.
- Lees ook: Tesla is serieus over de Tesla Bot en zoekt personeel die hem kan bouwen in Texas – maar eind 2022 voor het prototype lijkt zeer optimistisch
Eerder dit jaar toonde Elon Musk de Tesla Bot. De topman van Tesla zei destijds dat de menselijke robot saaie en herhalende taken van de mens moet gaan overnemen, waardoor dingen als blessures en burn-outs voorkomen kunnen worden.
Deze week ging Musk verder in op de mogelijkheden van de robot, die hij liefkozend ‘Optimus Subprime’ noemt. De robot moet namelijk veel meer kunnen dan afwassen of aan de lopende band in een fabriek staan. “Hij zou een vriend kunnen zijn zoals C3PO of R2D2”, zei Musk in de podcast van Lex Fridman, een onderzoeker van kunstmatige intelligentie aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT).
“Ik denk dat de mogelijkheden eindeloos zijn”, zei Musk. “Hoewel het niet echt in de toekomstvisie van Tesla past om de wereld op hernieuwbare energie over te helpen, is het toch heel nuttig voor de wereld om een menselijke robot te hebben die op veel verschillende manieren kan helpen.”
De Tesla Bot als goede vriend
Fridman vroeg Musk vervolgens naar de beoogde relatie tussen de Tesla Bot en de mens. “Ik denk dat het een goede vriend zou kunnen zijn”, zei Musk. “Het ding zou een unieke personaliteit kunnen ontwikkelen, zodat niet alle robots hetzelfde zijn. En die persoonlijkheid zou zich kunnen aanpassen aan de eigenaar van de robot.”
Musk geeft toe dat de huisvriend niet perfect zal zijn, zeker niet als hij net nieuw is. Maar volgens de techmiljardair is het gunstig om kleine foutjes te hebben, want die maken de robot juist menselijk en aantrekkelijk.
Over wanneer dit allemaal gaat gebeuren blijft de topman van Tesla een beetje op de vlakte. Hij benadrukt dat de robot nog lang niet klaar is en dat een zelflerende persoonlijkheid nog niet eens op de planning staat. De Tesla Bot moet in eerste instantie vooral nuttig zijn.
Op de vraag wanneer we de robot kunnen verwachten, geeft Musk geen direct antwoord. Wel geeft hij wederom aan dat Tesla eind volgend jaar met een vroeg prototype komt. De uitdagingen hiervoor zijn voor nu vooral technisch. Het ontwikkelen van speciale elektromotoren die menselijke bewegingen kunnen uitvoeren blijkt een uitdaging.
De hele podcast kun je hieronder luisteren.